Wandelen en
fietsen

lees verder
Dagmenu

lees verder
Aanbiedingen

lees verder
Eetbuffetten

lees verder

Omgeving

 

Gelegen in het heuvellandschap van Limburg is Gulpen een goede uitvalsbasis voor mooie fietstochten en wandelingen door de overweldigend mooie natuur. Gulpen heeft een internationaal busstation dat in verbinding staat met grote plaatsen zoals Valkenburg, Maastricht, Heerlen en Aken.

Het gezellige dorp heeft veel gezellige terrasjes die uitzicht bieden op de diversiteit aan gebouwen en waar u natuurlijk kunt genieten van het Gulpenerbier.

Wat is er zoal te doen in de omgeving?

 

** 

Iedere zondag is in Brunssum de Vrije Markt, met stands van handelaren en voor tweedehands artikelen. Regelmatig staat er een live artiest, waardoor het extra gezellig is. 

**

Tegenover de Gulpener Brouwerij staat het Gulpener Bierhuys, waar bierliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Begin de rondleiding met Limburgse Vlaai en eindig met een kleine bierproeverij. 

**

 

Gulpen

Gulpen, of in het lokale dialect: Gullepe, is een dorp in de gemeente Gulpen-Wittem. De gehele gemeente heeft 3660 inwoners, wat Gulpen een echt klein Limburgs dorpje maakt, met gezellige cafétjes. De naam komt van het riviertje de Gulp, dat door het centrum loopt. Aan dit riviertje is de oude watermolen te vinden. Verder staat er een oude Romaanse toren uit de 11e eeuw. Jaarlijks stromen duizenden wandelaars naar Gulpen om de Nacht van Gulpen te lopen, een wandeltocht van 70 kilometer. Gulpen ligt in een prachtig bosrijk gebied waar veel gewandeld en gefietst wordt. 

Valkenburg

De toeristische gemeente Valkenburg aan de Geul (of kort: Valkenburg) is vanuit Gulpen makkelijk bereikbaar. Vanuit Gasthof Euverem bereikt u makkelijk het busstation. De sfeervolle gemeente Valkenburg telt 16.650 inwoners en biedt een grote variatie aan restaurants, cafés en interessante bezienswaardigheden: Valkenburg is zeker een bezoekje waard tijdens uw vakantie in Zuid-Limburg!

 

Cultuur en natuur in Valkenburg

Het historische Valkenburg telt een groot aantal rijksmonumenten om te bezichtigen. Zo zijn er meerdere kastelen te vinden, watermolens, de gemeentegrot of de mergelgrotten. Ook is er een prachtige replica te bewonderen van de Romeinse Katakomben, die begin 20e eeuw zijn uitgehouwen in het Valkenburgse kalksteen. Naast historische attracties biedt Valkenburg ook ontspanning met Thermae 2000 en Holland Casino, of voor de kleintjes pretpark De Valkenier of het Sprookjesbos Valkenburg.

 De natuur in en rondom Valkenburg is een plaatje. Vanuit het centrum bent u snel in het Geuldal, een mooi natuurgebied rijk aan heuvels voor de fanatieke wandelaars of fietsers. Naast bosrijk gebied is er ook een aantal parken om te bezoeken. Ook de uit de wielersport bekende Cauberg ligt in Valkenburg. De voet van de helling bevindt zich vlak bij de Grendelpoort, een van de oorspronkelijk drie stadspoorten. De drie stadspoorten zijn enkele van de historische bezienswaardigheden. Culturele uitjes, wandelvakanties of fietsvakanties: Valkenburg biedt voor iedereen iets!

 

Maastricht 

Maastricht is de hoofdstad van Limburg en telt 121.906 inwoners. De bruisende stad biedt naast vele culturele bezienswaardigheden bovenal een hoop gezelligheid en sfeer. Dankzij Maastricht University is Maastricht rijk aan studenten en activiteiten voor jong en oud en een uitgebreid uitgaansleven, met onder andere theaters en bioscopen.De nieuwe en de oude binnenstad van Maastricht herbergen een hoop gezellig cafés en restaurantjes, met bovendien uitgebreide winkelmogelijkheden.

Kunst en cultuur in Maastricht

In Maastricht zijn meerdere musea te vinden, zoals het bekende Bonnefantenmuseum met kunsttentoonstellingen. In de Stoombierbrouwerij De Keyzer kan een ambachtelijke bierbrouwerij bezocht worden, met mogelijkheid om te proeven. Naast musea kent Maastricht meerdere kerken en kapellen, kastelen en landhuizen. Bekende bezienswaardigheden zijn het Vrijthof met de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbrug, de oudste brug van Nederland.

Wilt u genieten van de natuur, dan kunt u terecht in het Maastrichtse Stadpark of het Frontenpark. Ook interessant is de Sint-Pietersberg, met onderaardse kalksteengroeves die u kunt bezoeken. Kortom: Maastricht is een interessant cultureel en gezellig uitstapje in Zuid-Limburg. 

 

 

Heerlen

Met 88.022 inwoners is Heerlen op drie na de grootste gemeente van Limburg, en de grootste gemeente in de Oostelijke Mijnstreek. In Heerlen ligt onder andere het Glaspaleis, een gebouw uit 1933 dat zijn tijd ver vooruit was. Zo is er nauwelijks verwarming nodig, omdat het gebouw werkt als een broeikas. In het gebouw is het gemeentelijk museum voor moderne en hedendaagse kunst te vinden. In de wijk Hoensbroek ligt Kasteel Hoensbroek, een gebouw uit dat rond de 13e eeuw is gebouwd. Dit kasteel is open voor bezoekers en leuk voor alle leeftijden. Daarnaast biedt de binnenstad van Heerlen een aantal leuke winkels.

Pancratiusplein Heerlen  

Aken

Net over de Duitse grens ligt Aachen, een grote stad met 240.086 inwoners. In het centrum van Aken is de beroemde Dom te vinden, open voor bezoekers. De binnenstad is rijk aan oude gebouwen en mooie straatjes. Vlak buiten aken ligt Aachener Tierpark, een dierentuin. Ook zijn er verschillende baden uit de Romeinse tijd, die nog steeds in gebruik zijn. Aken is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in Zuid-Limburg.